środa, 3 sierpnia 2016

Gazpacho

Lubię podróżować, odkrywać nowe dania, bezustannie czegoś próbować, czerpać radość z  jedzenia. I zaskakiwać się smakiem ukrytym w prostocie. Wykwintnością a zarazem prostotą wyróżnia się - moja ulubiona - kuchnia śródziemnomorska.

Spójrzmy na hiszpański chłodnik czyli gazpacho. To idealna zupa na upalne popołudnia. Podstawa to bardzo dojrzałe pachnące pomidory i oczywiście oliwa. Prosta w przygotowaniu, a proste potrawy często są najlepsze. 




50 dag pomidorów

ogórek

cebula

mała cukinia

2 papryki

3ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

łyżka octu winnego

sól, pieprz


Obieramy ogórka, z papryki usuwamy gniazda nasienne. Pomidory, ogórka, cukinię, papryki i cebulę pokroić w kostkę i zmiksować. Wycisnąć lub posiekać czosnek, wymieszać ze zmiksowanymi warzywami, dodać oliwę i doprawić  octem, solą i pieprzem. Wstawić do lodówki. Zupę podawać dobrze schłodzoną.



1 komentarz: