Bardzo smaczna przystawka i jeszcze do tego zdrowa. Łosoś i oliwa
zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, zapobiegające powstawaniu wielu chorób
m.in. chorób serca. Carpaccio tradycyjnie przygotowuje się z surowego mięsa,
które zwykle polewa się oliwą. Ten przepis harmonijnie łączy
smak wędzonego łososia z cytrynową oliwą. Carpaccio podane z kieliszkiem
schłodzonego białego wina jest prawdziwą ucztą.Składniki:
opakowanie wędzonego łososia – 200 g
1/3 szklanki oliwy (np. oliwy cytrynowej Colonna)
łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka kaparów
mała cebula drobno posiekana
łyżka posiekanej natki pietruszki
pieprz
Sos: posiekać kapary, wymieszać w miseczce z oliwą i sokiem z cytryny
Na talerzu ułożyć plastry łososia. Posypać cebulą. Polać wszystko sosem, udekorować natką, przyprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz