sobota, 9 marca 2013

Carpaccio z łososia


Bardzo smaczna przystawka i jeszcze do tego zdrowa. Łosoś i oliwa zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, zapobiegające powstawaniu wielu chorób m.in. chorób serca. Carpaccio tradycyjnie przygotowuje się z surowego mięsa, które zwykle polewa się oliwą. Ten przepis harmonijnie łączy smak wędzonego łososia z cytrynową oliwą. Carpaccio podane z kieliszkiem schłodzonego białego wina jest prawdziwą ucztą.



Składniki:

opakowanie wędzonego łososia – 200 g

1/3 szklanki oliwy (np. oliwy cytrynowej Colonna)

łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka kaparów

mała cebula drobno posiekana

łyżka posiekanej natki pietruszki

pieprz



Sos: posiekać kapary, wymieszać w miseczce z oliwą i sokiem z cytryny



Na talerzu ułożyć plastry łososia. Posypać cebulą. Polać wszystko sosem, udekorować natką, przyprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza