
Król indyjskich owoców i królowa ogrodów połączeni w pachnącym tropikalną przygodą daniu godnym hinduskiego radży. W tej potrawie występuje jeszcze jeden niecodzienny duet – drób i oliwa o kwiatowym aromacie. Niebanalnie? Z pewnością. Ale jakże aromatycznie, kolorowo i – zapewniam - smakowicie.
Składniki:
podwójna pierś kurczaka
dojrzałe mango
pół małej cebuli pokrojonej
pół łyżeczki kminku
sok z połówki limonki
pół łyżeczki chili w proszku
łyżka kolendry
oliwa różana
sól, pieprz
Kurczaka podzielić na porcje, zamarynować w oliwie różanej, soli i pieprzu.
Na oliwie różanej podsmażyć cebulkę, dodać mango i resztę składników. Dusić 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. W tym samym czasie na patelni grillowej podsmażyć kurczaka. Podawać mięso polane sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz