środa, 6 marca 2013

Kurczak rose

kurczakNa słono, na kwaśno, na słodko



Król indyjskich owoców i królowa ogrodów połączeni w pachnącym tropikalną przygodą daniu godnym hinduskiego radży. W tej potrawie występuje jeszcze jeden niecodzienny duet – drób i oliwa o kwiatowym aromacie. Niebanalnie? Z pewnością. Ale jakże aromatycznie, kolorowo i – zapewniam - smakowicie.







Składniki:


podwójna pierś kurczaka

dojrzałe mango

pół małej cebuli pokrojonej

pół łyżeczki kminku

sok z połówki limonki

pół łyżeczki chili w proszku

łyżka kolendry

oliwa różana

sól, pieprz



Kurczaka podzielić na porcje, zamarynować w oliwie różanej, soli i pieprzu.



Na oliwie różanej podsmażyć cebulkę, dodać mango i resztę składników. Dusić 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. W tym samym czasie na patelni grillowej podsmażyć kurczaka. Podawać mięso polane sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz