
Pyszota!
Sos:
łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
ząbek czosnku, posiekany
szczypta soli
120 ml oliwy
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 30 minut.
Polenta:
250 g mąki kukurydzianej
Szczypta pieprzu
łyżka soli morskiej
łyżka oliwy
W garnku z grubym dnem wlać ¾ litra wody, wsypać sól i doprowadzić do
wrzenia. Energicznie bijąc trzepaczką wsypywać mąkę kukurydzianą. Ani na chwilę
nie przerywać wrzenia. Zmniejszyć ogień i cały czas gotować mąkę, mieszając przy
tym drewnianą łyżką. Gotować do momentu, aż polenta zacznie odchodzić od ścianek
garnka. Następnie dodać pieprz i oliwę i wymieszać.
Odstawić do wystygnięcia i kroić w plastry. Podawać polentę polaną sosem rozmarynowym.

łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
ząbek czosnku, posiekany
szczypta soli
120 ml oliwy
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 30 minut.
Polenta:
250 g mąki kukurydzianej
Szczypta pieprzu
łyżka soli morskiej
łyżka oliwy

Odstawić do wystygnięcia i kroić w plastry. Podawać polentę polaną sosem rozmarynowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz