środa, 6 marca 2013

Zielone smażone papryczki

papryczkiBardzo prosta, bardzo szybka przekąska czyli z hiszpańska tapas. To niewielkie danie podawane jest w barach na Półwyspie Iberyjskim jako dodatek do wina. Przygotowuje się je z Pimientos de Padron - zielonych papryk z Galicji (dokładnie z prowincji La Coruna). Ich jedzenie sprawić może pikantną „niespodziankę”. Otóż wśród papryk o łagodnym smaku zdarzyć się może jeden mały buntownik, który będzie bardzo ostry.





8-10 papryk – najlepiej oczywiście hiszpańskich pimientos de Padron

oliwa

gruboziarnista sól





pimientosNa patelnię wlać 5 łyżek oliwy, podgrzać, włożyć paprykę i smażyć ok. 5-6 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż skórki się zrumienią. Przełożyć papryczki do naczynia, w którym będą serwowane, posypać je solą.

Dobrze smakuje na ciepło i na zimno.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz