4 osuszone i wymoczone filety śledziowe
2 małe
cebule
cytryna
1/2 szklanki oliwy z
oliwek
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka listków laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka listków laurowych
Śledzie pokroić w
ukośne paski (2-3 cm), cebulę pokroić w piórka i sparzyć. Na dno miseczki wlać trochę
oliwy, nasypać warstwę pokrojonej cebuli, na nią ułożyć warstwę śledzi, którą
należy posypać pieprzem, zielem angielskim, listkiem laurowym i skropić odrobiną soku z cytryny. Na tę warstwę położyć
znów warstwę cebuli, a następnie warstwę śledzi skropionych cytryną i posypanych
pieprzem, zielem i listkiem. Gdy warstwy są ułożone, zalać wszystko oliwą. Przykryć i
odstawić na min. 1 godz. do lodówki.
Śledzie można podawać z
pieczywem lub z gotowanymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz