czwartek, 21 lutego 2013

Bruschetta wg Gino

Ten przepis szczególnie zwróciła naszą uwagę, kiedy przeglądaliśmy książkę Gino D`Acampo „Buonissimo!”. Po pierwsze dlatego, że uwielbiamy bruschetty, ale w takim wydaniu jeszcze nie mieliśmy okazji jej próbować. A po drugie, rzucił nam się w oczy wyboldowany apel autora: „Upewnijcie się, że stosujecie dobrą oliwię z oliwek extra virgin".

Dlaczego? Otóż do bruschetty z pieczoną papryką, pastą fasolową, ciemnymi oliwkami i rukolą potrzeba aż 8 łyżek oliwy.


A oto receptura:

1 bagietka

8 łyżek oliwy extra vergin

cebula

400 g fasoli w puszce (najlepsza cannellini)

2 pieczone papryki ze słoika

garść czarnych oliwek

łyżeczka słodkiej papryki w proszku

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka soku z cytryny

rukola

sól, pieprz

W garnku rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać posiekaną cebulę i podsmażać 5 minut. Dodać paprykę w proszku i dalej podduszać. Podsmażoną cebulę umieścić w malakserze razem z fasolą, pieczoną papryką i dwiema łyżkami oliwy. Całość miksować na gładką masę. Doprawić do smaku. Posiekać oliwki i wrzucić do miski. Dodać natkę pietruszki, dolać resztę oliwy i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać.

 
Podpiec kromki bagietki na patelni grillowej lub w piekarniku. Ciepłe kromki pieczywa posmarować masa fasolowo-paprykową, na wierzch położyć trochę sosu oliwkowego, całość udekorować listkami rukoli. Można delikatnie skropić oliwą przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz