Ten przepis szczególnie zwróciła naszą uwagę, kiedy przeglądaliśmy
książkę Gino D`Acampo „Buonissimo!”.
Po pierwsze dlatego, że uwielbiamy bruschetty, ale w takim wydaniu jeszcze nie
mieliśmy okazji jej próbować. A po drugie, rzucił nam się w oczy wyboldowany
apel autora: „Upewnijcie się, że stosujecie dobrą oliwię z oliwek extra
virgin".
Dlaczego? Otóż
do bruschetty z pieczoną papryką, pastą fasolową, ciemnymi oliwkami i rukolą
potrzeba aż 8 łyżek oliwy.
A oto
receptura:
1
bagietka
8 łyżek oliwy
extra vergin
cebula
400 g fasoli w
puszce (najlepsza cannellini)
2 pieczone
papryki ze słoika
garść czarnych
oliwek
łyżeczka
słodkiej papryki w proszku
3 łyżki
posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z
cytryny
rukola
sól,
pieprz
W garnku
rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać posiekaną cebulę i podsmażać 5 minut. Dodać
paprykę w proszku i dalej podduszać. Podsmażoną cebulę umieścić w malakserze
razem z fasolą, pieczoną papryką i dwiema łyżkami oliwy. Całość miksować na
gładką masę. Doprawić do smaku. Posiekać oliwki i wrzucić do miski. Dodać natkę
pietruszki, dolać resztę oliwy i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem i
wymieszać.
Podpiec kromki
bagietki na patelni grillowej lub w piekarniku. Ciepłe kromki pieczywa
posmarować masa fasolowo-paprykową, na wierzch położyć trochę sosu oliwkowego,
całość udekorować listkami rukoli. Można delikatnie skropić oliwą przed
podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz