Doskonałą mozzarellę jedliśmy podczas naszego marcowego pobytu w
Trieście. Restauracja nazywa się Fratelli la Bufala (Via Roma 12) i
specjalizuje się w delikatnych serach z mleka bawolego, które rozpływają się
ustach. Oferuje też doskonałą pizzę neapolitańską w kształcie głowy bawoła,
oczywiście z mozzarellą i wołowinę w kilku odmianach. Legenda głosi, że trzech
braci urodzonych w Averso niedaleko Neapolu - Giuseppe, Antonio i Gennaro – po
śmierci ojca, producenta kampańskiej mozzarelli, wyruszyło w świat w
poszukiwaniu fortuny. Najstarszy z braci – Giuseppe otworzył pizzerię w Nowym
Jorku. Antonio zainstalował się w Madrycie i tam otworzył pizzerię. Najmłodszy z
braci chciał być malarzem i wyjechał do Paryża. W końcu jednak otworzył pizzerię
w Mediolanie. I tak powstała sieć restauracji, która ma obecnie 100 punktów na
całym świecie.
Z Triestu przywieźliśmy
jedynie wspomnienie doskonałego smaku mozzarelli, której jesteśmy wielkimi
miłośnikami. Niestety w naszym kraju prawdziwa mozzarella jest nie do
zdobycia.
Do przygotowania
sałatki z mozzarellą i szpinakiem wykorzystaliśmy ser dostępny na naszych
półkach sklepowych, ale doprawiliśmy ją prawdziwie włoską oliwą i włoskim octem
balsamicznym.
Sałatka z
mozzarellą i szpinakiem
pomidor
kilka suszonych
pomidorów w oliwie
garść liści młodego
szpinaku
czerwona
cebula
1 łyżka octu
balsamicznego
2 łyżki oliwy z
oliwek (np. Nectar)
1 łyżka świeżych liści
bazylii
sól i pieprz
Mozzarellę, cebulę i
obranego ze skórki pomidora pokroić w kostkę. Suszone pomidory pokroić w
paseczki. Całość wymieszać z całymi liśćmi szpinaku.
Oliwę wymieszać z octem
i bazylią, przyprawić solą i pieprzem i polać sałatkę.
Szpinak można zastąpić
rukolą. Smakuje równie wyśmienicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz