Słoneczko mocniej przygrzało, trawa się zazieleniła, drzewa rozkwitły, a ptaki
wszczęły swe trele. Najwyższa pora wyciągnąć z piwnicy grill i zaprosić
znajomych. A potem z przyjemnością obserwować jak goście ze smakiem wcinają
przygotowane potrawy.
„O popularności grilla decyduje cała otoczka, cała atmosfera
towarzysząca przygotowaniom, rytuałowi pieczenia, wreszcie możliwość osobistego
uczestniczenia w całym spektaklu” – twierdzi jeden z najpopularniejszych
polskich kucharzy - Maciej Kuroń. Spektaklu, dodajmy, który ma swojego lidera,
Mistrza Ceremonii z dumą dzierżącego w dłoniach szczypce.
Dania
przyrządzane na grillu mają też inne walory: nie wymagają skomplikowanych
zabiegów (w myśl hedonistycznej zasady jak największa przyjemność przy
najmniejszym możliwym wysiłku), są pozbawione tłuszczu, a jednocześnie zachowują
swoje własności odżywcze, a poza tym są apetyczne.
Na premierowy
pokaz w tym sezonie na ruszt trafiła karkówka.
chuda
karkówka
pieprz
sól
suszona
papryka chili
majeranek
sok z jednej
cytryny
oliwa z oliwek
Colonna
Imbir
Z mięsa przygotować kotlety i zbić je tłuczkiem. Z podanych
składników przygotować marynatę, którą należy polać kotlety. Odstawić je w
chłodne miejsce przynajmniej na godzinę. Grillować po 10 minut z każdej strony.
Dzięki oliwie z oliwek Spice, która powstaje poprzez jednoczesne tłoczenie
oliwek ze świeżymi korzeniami imbiru, potrawa jest aromatyczna i nabiera
pikantnego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz