Ta sałatka w kolorach włoskiej flagi stała się światowym przebojem. Zachwyca
lekkością i prostotą. Aby była smaczna, musi być jednak wykonana z najlepszych
składników. Najlepiej smakuje z prawdziwą mozzarellą di bufala z Kampanii,
produkowaną z mleka bawolic.
Świeże liście
bazylii można zamienić na sos pesto. We Włoszech zdarzało nam się jadać tę
sałatkę w wersji z małymi kulkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi
ułożonymi na liściach rukolii. Kombinacji może być wiele, ważne jest jedno – aby
zachować kolorystkę włoskiej flagi. Do tego ciabatta, kieliszek wina i
gotowe!
duży dojrzały
pomidor
kulka
mozzarelli
5 łyżek oliwy
extra vergine
2 łyżki octu
balsamicznego
listki świeżej
bazylii
Sól,
pieprz
Pomidory
pokroić w plasterki. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić jak
pomidory.
Wymieszać
oliwę z octem balsamicznym, przyprawić solą i pieprzem.
Na talerzu
ułożyć plasterki pomidorów i mozzarelli tak, aby zachodziły na siebie. Polać
całość sosem i posypać listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz