czwartek, 21 lutego 2013

Śledź w oliwie


4 osuszone i wymoczone filety śledziowe

2 małe cebule

cytryna

1/2 szklanki oliwy z oliwek 

kilka ziaren ziela angielskiego 

kilka listków laurowych
 

Śledzie pokroić w ukośne paski (2-3 cm), cebulę pokroić w piórka i sparzyć. Na dno miseczki wlać trochę oliwy, nasypać warstwę pokrojonej cebuli, na nią ułożyć warstwę śledzi, którą należy posypać pieprzem, zielem angielskim, listkiem laurowym i skropić odrobiną soku z cytryny. Na tę warstwę położyć znów warstwę cebuli, a następnie warstwę śledzi skropionych cytryną i posypanych pieprzem, zielem i listkiem. Gdy warstwy są ułożone, zalać wszystko oliwą. Przykryć i odstawić na min. 1 godz. do lodówki.

Śledzie można podawać z pieczywem lub z gotowanymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz