
Dlaczego? Otóż do bruschetty z pieczoną papryką, pastą fasolową, ciemnymi oliwkami i rukolą potrzeba aż 8 łyżek oliwy.
A oto receptura:
1 bagietka
8 łyżek oliwy extra vergin
cebula
400 g fasoli w puszce (najlepsza cannellini)
2 pieczone papryki ze słoika
garść czarnych oliwek
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
rukola
sól, pieprz
W garnku rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać posiekaną cebulę i podsmażać 5 minut. Dodać paprykę w proszku i dalej podduszać. Podsmażoną cebulę umieścić w malakserze razem z fasolą, pieczoną papryką i dwiema łyżkami oliwy. Całość miksować na gładką masę. Doprawić do smaku. Posiekać oliwki i wrzucić do miski. Dodać natkę pietruszki, dolać resztę oliwy i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
Podpiec kromki bagietki na patelni grillowej lub w piekarniku. Ciepłe kromki pieczywa posmarować masa fasolowo-paprykową, na wierzch położyć trochę sosu oliwkowego, całość udekorować listkami rukoli. Można delikatnie skropić oliwą przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz