czwartek, 21 lutego 2013

Makaron z tuńczykiem

tunczykDostajemy wiele ciekawych przepisów od naszych klientów. Dzielą się oni swoimi wrażeniami i pomysłami, w jaki sposób wykorzystali oliwę z naszego sklepu. Postanowiliśmy, oczywiście za ich zgodą, udostępniać Państwu te receptury. Zamieszczamy jedną z nich, zaapraszając jednocześnie do wędrówki po krainie rozkoszy podniebienia…






puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

4-5 stołowych łyżek śmietany 18%

2 stołowe łyżki majonezu

dwie łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz do smaku

starty ser żółty

makaron np. penne lub w kształcie serduszek (na 2-3 osoby)


Odsączyć tuńczyka. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę. Po kilku minutach wrzucić na patelnię tuńczyka. Cząstki można lekko rozdzielić widelcem, nie rozdrabniać. Dusić chwilę pod przykryciem. Dodać czosnek. Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę i majonez, mieszać dokładnie, przyprawić solę i pieprzem. Ugotowany wcześniej makaron penne wrzucić na patelnię i wymieszać z sosem. Nałożyć potrawę na talerze i posypać tartym serem.



Przepis nadesłany przez panią Karolinę. Dziękujemy!



Kontakt w sprawie przepisów: ewa@oliwnygaj.eu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz