
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4-5 stołowych łyżek śmietany 18%
2 stołowe łyżki majonezu
dwie łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
starty ser żółty
makaron np. penne lub w kształcie serduszek (na 2-3 osoby)
Odsączyć tuńczyka. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę. Po kilku minutach wrzucić na patelnię tuńczyka. Cząstki można lekko rozdzielić widelcem, nie rozdrabniać. Dusić chwilę pod przykryciem. Dodać czosnek. Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę i majonez, mieszać dokładnie, przyprawić solę i pieprzem. Ugotowany wcześniej makaron penne wrzucić na patelnię i wymieszać z sosem. Nałożyć potrawę na talerze i posypać tartym serem.
Przepis nadesłany przez panią Karolinę. Dziękujemy!
Kontakt w sprawie przepisów: ewa@oliwnygaj.eu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz