czwartek, 21 lutego 2013

Sezon grillowy

Słoneczko mocniej przygrzało, trawa się zazieleniła, drzewa rozkwitły, a ptaki wszczęły swe trele. Najwyższa pora wyciągnąć z piwnicy grill i zaprosić znajomych. A potem z przyjemnością obserwować jak goście ze smakiem wcinają przygotowane potrawy.

mistrz„O popularności grilla decyduje cała otoczka, cała atmosfera towarzysząca przygotowaniom, rytuałowi pieczenia, wreszcie możliwość osobistego uczestniczenia w całym spektaklu” – twierdzi jeden z najpopularniejszych polskich kucharzy - Maciej Kuroń. Spektaklu, dodajmy, który ma swojego lidera, Mistrza Ceremonii z dumą dzierżącego w dłoniach szczypce.

Dania przyrządzane na grillu mają też inne walory: nie wymagają skomplikowanych zabiegów (w myśl hedonistycznej zasady jak największa przyjemność przy najmniejszym możliwym wysiłku), są pozbawione tłuszczu, a jednocześnie zachowują swoje własności odżywcze, a poza tym są apetyczne.

Na premierowy pokaz w tym sezonie na ruszt trafiła karkówka.

 
karkowkachuda karkówka

pieprz

sól

suszona papryka chili

majeranek

sok z jednej cytryny

oliwa z oliwek Colonna Imbir



grilloweZ mięsa przygotować kotlety i zbić je tłuczkiem. Z podanych składników przygotować marynatę, którą należy polać kotlety. Odstawić je w chłodne miejsce przynajmniej na godzinę. Grillować po 10 minut z każdej strony. Dzięki oliwie z oliwek Spice, która powstaje poprzez jednoczesne tłoczenie oliwek ze świeżymi korzeniami imbiru, potrawa jest aromatyczna i nabiera pikantnego smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz