czwartek, 21 lutego 2013

Pyszna klasyka czyli caprese

Ta sałatka w kolorach włoskiej flagi stała się światowym przebojem. Zachwyca lekkością i prostotą. Aby była smaczna, musi być jednak wykonana z najlepszych składników. Najlepiej smakuje z prawdziwą mozzarellą di bufala z Kampanii, produkowaną z mleka bawolic.
Świeże liście bazylii można zamienić na sos pesto. We Włoszech zdarzało nam się jadać tę sałatkę w wersji z małymi kulkami mozzarelli i pomidorkami koktajlowymi ułożonymi na liściach rukolii. Kombinacji może być wiele, ważne jest jedno – aby zachować kolorystkę włoskiej flagi. Do tego ciabatta, kieliszek wina i gotowe!

 
duży dojrzały pomidor

kulka mozzarelli

5 łyżek oliwy extra vergine

2 łyżki octu balsamicznego

listki świeżej bazylii

Sól, pieprz



Pomidory pokroić w plasterki. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić jak pomidory.

Wymieszać oliwę z octem balsamicznym, przyprawić solą i pieprzem.

Na talerzu ułożyć plasterki pomidorów i mozzarelli tak, aby zachodziły na siebie. Polać całość sosem i posypać listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz