czwartek, 21 lutego 2013

Sałatka z pomidorów

oliwaPrzepis na tę sałatkę znalazłam w książce Aliny Gniewkowskiej „Współczesna kuchnia domowa. Skarbczyk kulinarny potraw mięsnych, jarskich, ciast, marynat oraz ważniejszych sekretów gospodarskich” z 1927 roku.

Autorka książki kucharskiej z okresu międzywojnia dedykowała przepisy „bezdomnej jeszcze i dziś inteligencji polskiej, która warunkami życia zmuszona do stołowania się poza domem, czasami w wolnych chwilach, zapragnie sobie coś smacznego przyrządzić niewielkim kosztem i mozołem”.



cebulaPomidory zawierają likopen, antyoksydant przeciwdziałający zachorowaniom na nowotwory. Z wielu badań wynika, że również oliwa z oliwek może pomagać w zapobieganiu nowotworom. Uchodzi też za produkt najlepiej pozwalający kontrolować poziom cholesterolu.





Ta sałatka gwarantuje więc zdrowie, witalność i siłę.



2 duże pomidory

duża cebula

oliwa z oliwek

ocet balsamiczny

sól, pieprz



salatkaDuże dojrzałe pomidory pokrajać w plasterki, ułożyć na salaterce lub na talerzu, przekładając cebulą. Przygotować sos mieszając sól, pieprz, ocet balsamiczny i oliwę. Kto lubi ostrzej, może dodać trochę musztardy. Polać sosem pomidory. Całość niech tak postoi przez użyciem przynajmniej pół godziny.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz