czwartek, 21 lutego 2013

Mozzarellowo

salatkaDoskonałą mozzarellę jedliśmy podczas naszego marcowego pobytu w Trieście. Restauracja nazywa się Fratelli la Bufala (Via Roma 12) i specjalizuje się w delikatnych serach z mleka bawolego, które rozpływają się ustach. Oferuje też doskonałą pizzę neapolitańską w kształcie głowy bawoła, oczywiście z mozzarellą i wołowinę w kilku odmianach. Legenda głosi, że trzech braci urodzonych w Averso niedaleko Neapolu - Giuseppe, Antonio i Gennaro – po śmierci ojca, producenta kampańskiej mozzarelli, wyruszyło w świat w poszukiwaniu fortuny. Najstarszy z braci – Giuseppe otworzył pizzerię w Nowym Jorku. Antonio zainstalował się w Madrycie i tam otworzył pizzerię. Najmłodszy z braci chciał być malarzem i wyjechał do Paryża. W końcu jednak otworzył pizzerię w Mediolanie. I tak powstała sieć restauracji, która ma obecnie 100 punktów na całym świecie.

 Z Triestu przywieźliśmy jedynie wspomnienie doskonałego smaku mozzarelli, której jesteśmy wielkimi miłośnikami. Niestety w naszym kraju prawdziwa mozzarella jest nie do zdobycia.

Do przygotowania sałatki z mozzarellą i szpinakiem wykorzystaliśmy ser dostępny na naszych półkach sklepowych, ale doprawiliśmy ją prawdziwie włoską oliwą i włoskim octem balsamicznym.


Sałatka z mozzarellą i szpinakiem

       1 kula mozzarelli

pomidor

kilka suszonych pomidorów w oliwie

garść liści młodego szpinaku

czerwona cebula

1 łyżka octu balsamicznego

2 łyżki oliwy z oliwek (np. Nectar)

1 łyżka świeżych liści bazylii

sól i pieprz


Mozzarellę, cebulę i obranego ze skórki pomidora pokroić w kostkę. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Całość wymieszać z całymi liśćmi szpinaku.

Oliwę wymieszać z octem i bazylią, przyprawić solą i pieprzem i polać sałatkę.

Szpinak można zastąpić rukolą. Smakuje równie wyśmienicie.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz