
Z Triestu przywieźliśmy
jedynie wspomnienie doskonałego smaku mozzarelli, której jesteśmy wielkimi
miłośnikami. Niestety w naszym kraju prawdziwa mozzarella jest nie do
zdobycia.
Do przygotowania
sałatki z mozzarellą i szpinakiem wykorzystaliśmy ser dostępny na naszych
półkach sklepowych, ale doprawiliśmy ją prawdziwie włoską oliwą i włoskim octem
balsamicznym.
Sałatka z
mozzarellą i szpinakiem
pomidor
kilka suszonych
pomidorów w oliwie
garść liści młodego
szpinaku
czerwona
cebula
1 łyżka octu
balsamicznego
2 łyżki oliwy z
oliwek (np. Nectar)
1 łyżka świeżych liści
bazylii
sól i pieprz
Mozzarellę, cebulę i
obranego ze skórki pomidora pokroić w kostkę. Suszone pomidory pokroić w
paseczki. Całość wymieszać z całymi liśćmi szpinaku.
Oliwę wymieszać z octem
i bazylią, przyprawić solą i pieprzem i polać sałatkę.
Szpinak można zastąpić
rukolą. Smakuje równie wyśmienicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz