czwartek, 11 września 2014
Placek drożdżowy ze śliwkami i kardamonową kruszonką
Sezon na śliwki w pełni, trzeba więc to wykorzystać. Ciasta, ciasteczka, dżemy i powidła, sosy i oczywiście śliwowica. Można zaszaleć.
Oto przepis na nieoczywiste puszyste ciasto drożdżowe, w którym śliwki otulone zostały aromatyczną kruszonką. Oczywiście z oliwą! Z takim towarzyszem każde ciasto się uda.
0,5 kg mąki
szklanka mleka
filiżanka oliwy
3/4 szklanki cukru
5 żółtek i 1 cało jajo
opakowanie drożdży instant
łyżeczka soli
ok. 1 kg śliwek
2 łyżki cukru
cynamon
Kruszonka:
0,5 szklanki mąki
3 łyżki cukru
4 łyżki oliwy kardamonowej
Przesiać mąkę, podgrzać mleko, żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Do mąki dodać drożdże, utarte żółtka, ciepłe mleko i sól, a następnie oliwę. Wyrabiać wszystko ręcznie kilkanaście minut, aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odstawać od rąk.
Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Umyte śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić ciastem, ułożyć na nim śliwki (skórkami do dołu).
Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
W międzyczasie przygotować kruszonkę: wymieszać mąkę z cukrem i oliwą. Całość zagnieść.
Po upływie odpowiedniego czasu posypać ciasto rozdrobnioną kruszonką. Piec 60 minut w temp. 180 stopni (z termoobiegiem).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz