50 dag świeżego lub paczka mrożonego szpinaku
1 l wywaru warzywnego (może być mrożony, często gotuję
wcześniej większą ilość i mrożę w kilku
porcjach)
5 łyżek oliwy czosnkowej
2 jajka ugotowane na twardo
6 łyżek tartego parmezanu
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
Świeży szpinak oczyścić, umyć, odsączyć, włożyć do garnka i
odparować kilka minut. Po ostudzeniu odcisnąć wodę, posiekać. W garnku podgrzać oliwę czosnkową, wrzucić
posiekany (lub mrożony) szpinak i dusić. Dodać wywar warzywny. Doprawić gałką
muszkatołową, solą i pieprzem. Gotować jeszcze kilka minut. Podawać z
pokrojonym w ćwiartki jajkiem i świeżo tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz