Puszyste, miękkie, słodkie i do tego cudnie pachnące – dzięki
dodatkowi różanej oliwy. Do tego ulubiony dodatek, np. twarożek, odrobina
sezonowych owoców. Całości dopełni filiżanka pysznej herbaty.
Ciasto
na naleśniki:
1,5 szklanki
mąki
1 szklanka
mleka
2 jajka,
roztrzepane
odrobina soli
3 łyżki oliwy różanej
oliwa
Jak zrobić naleśniki?
Zmiksować mąkę, mleko, oliwę różaną i jaja - ciasto musi być
dość rzadkie i lejące. Jeżeli jest za gęste, można dodać wodę. Odstawić na pół godziny. Rozgrzać teflonową patelnię,
wlać trochę oliwy, a po chwili wlać taką ilość ciasta, aby pokryć spód cienką
warstwą. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz