czwartek, 26 marca 2015

Naleśniki pachnące różą

Puszyste, miękkie, słodkie i do tego cudnie pachnące – dzięki dodatkowi różanej oliwy. Do tego ulubiony dodatek, np. twarożek, odrobina sezonowych owoców. Całości dopełni filiżanka pysznej herbaty.













Ciasto na naleśniki:

1,5 szklanki mąki

1 szklanka mleka

2 jajka, roztrzepane

odrobina soli

3 łyżki oliwy różanej

oliwa



Jak zrobić naleśniki? 

Zmiksować mąkę, mleko, oliwę różaną i jaja - ciasto musi być dość rzadkie i lejące. Jeżeli jest za gęste, można dodać wodę. Odstawić na pół godziny. Rozgrzać teflonową patelnię, wlać trochę oliwy, a po chwili wlać taką ilość ciasta, aby pokryć spód cienką warstwą. Smażyć z obu stron na złoty kolor. 















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz