czwartek, 7 maja 2015

Wiosenny makaron

Pokazały się nareszcie pierwsze szparagi, czekamy na nie cały rok, więc czas zaszaleć. Zwłaszcza że sezon na nie jest krótki. Na początek wariacja makaronowa z warzywami, dostępnymi na bazarach i osiedlowych sklepikach. Planowałam użyć do tego dania świeżego szpinaku, ale mój ulubiony sprzedawca zaczarował mnie kapustą pak choi i tak zostało.

 



pęczek zielonych szparagów
kapusta pak choi – 4-5 małych sztuk lub spora garść młodego szpinaku
garść pomidorków koktajlowych
5 ząbków czosnku

szklanka oliwy
ew. papryczka chili
świeżo tarty parmezan

makaron spaghetti
sól


 

Obgotować szparagi al dente. Gdy już ostygną, pociąć je wzdłuż na wstążki. Na oliwie podsmażyć pokrojony w plasterki czosnek i chili (jeżeli zdecydujemy się na ostrzejszą wersję). W tym samym czasie gotować makaron - powinien być al dente. Do oliwy dodać kapustę pak choi i chwilę podsmażać, następnie dodać przekrojone pomidorki. Po chwili dołożyć odcedzony makaron i wszystko razem mieszać. Doprawić solą do smaku i ew. dolać oliwy. Dołożyć szparagi i wszystko razem delikatnie przemieszać. Wyłożyć na talerze i posypać parmezanem.  












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz