![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkA0IhyjPKRu4dycD0mPY_tardsOo9TEuNB8BGFc1ebCjC5ujODdOqzqJZL8DPsMIfDxZvoX3rNGWTktVEENL7934UJMd6yEkqJiyIzhXsXouJjYczuKAXKjiqt4q2mQHn8wSgkEjGtKw1/s1600/oil.jpg)
Chorwacki eurodeputowany Ivan Jakovčić, członek Grupy Porozumienia Liberałów i Demokratów na rzecz Europy, złożył 18 lutego na posiedzeniu plenarnym Parlamentu Europejskiego projekt rezolucji w sprawie pilnych środków wspierających i promujących europejski sektor oliwy.
W dokumencie zwrócił uwagę, że zwiększa się świadomość konsumentów na temat spożywanej żywności, a Międzynarodowa Rada ds. Oliwy z Oliwek (IOC) odnotowała wzrost zapotrzebowania na oliwę najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia natomiast kategoria rynkowa „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”, która w zamierzeniu miała stanowić kategorię najwyższej jakości, obejmuje szereg oliw – od produktów najwyższej jakości pod względem smaku, aromatu i wartości odżywczych do produktów, które ledwo spełniają podstawowe wymogi jakościowe.
Tymczasem producenci oliw najwyższej jakości zostali pozostawieni samym sobie, aby konkurować na rynku z nieuczciwymi cenami innych oliw tej samej kategorii, które bez wątpienia są produktami gorszej jakości.
W swoim wniosku wzywa Komisję Europejską do przyjęcia konkretnych środków mających na celu:
- określenie warunków używania nazwy „extra vergine” w odniesieniu do oliw najwyższej jakości
- wprowadzenie nowej kategorii „premium”, która narzuca rygorystyczne kryteria w odniesieniu do smaku, aromatu i wartości odżywczych;
- ochronę producentów wysokiej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia przed nieuczciwymi praktykami rynkowymi, przyczyniając się w ten sposób do wzmocnienia unijnego sektora oliwy.
Eurodeputowany Ivan Jakovčić zaproponował również projekt rezolucji w sprawie pilnych działań wspierających i promujących europejski sektor oliwy. W skutek słabych zbiorów w 2014 roku nastąpił 50-proc. spadek produkcji i wzrost cen.
(et, Olive Oil Tomes)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz