niedziela, 17 maja 2015
Frittata szparagowa
Na dobry początek dnia – frittata. Takie śniadanie dostarczy energii do nauki lub pracy, albo na aktywny weekend.
Szparagi i jajka do duet, który zawsze się sprawdza. Ale można dobrać im wyjątkowe towarzystwo.
pęczek szparagów (białych lub zielonych)
4-5 plastrów szynki parmeńskiej (wersja dla mięsożerców)
4 jajka
2 łyżki śmietany 18 proc.
2 łyżki tartego sera (np. parmezan)
2 łyżki szczypiorku
sól i pieprz
oliwa
oliwa truflowa
Szparagi obrać z twardych włókien. Gotować do miękkości z łyżeczką cukru i łyżeczką soli. Wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki.
Do miski wbić jajka, dodać śmietankę, ser, szczypiorek, doprawić solą i pieprzem i wszystko razem wymieszać. Niewysokie naczynie żaroodporne posmarować oliwą, ułożyć szparagi i pokrojoną w paski szynkę. Zalać wszystko masą jajeczną.
Piec w piekarniku ok. 20 minut w 180 st.C., aż cała masa się zetnie.
Frittata smakuje przepysznie skropiona oliwą truflową.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz