![]() |
Mišel Tokić |
Publikacja zawiera szereg przepisów z rożnych regionów kraju, tak chętnie odwiedzanego przez Polaków. Partnerem wydania była Podravka. To właśnie przepisy kucharzy tej chorwackiej firmy umieszczono w książce. Receptury bazują na śródziemnomorskiej tradycji i opierają się na składnikach takich jak ryby, owoce morza, oczywiście oliwa, wysokiej jakości mięso, wina, świeże warzywa i owoce.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhhfRmYZpXBXgpwybc1YJEL-CZSEqPN0ZFINWPiZHz0WQAyAYuvJ7y-vyX220fas2SfKD_LaKA3l8-nXoyffaEGoU_pmQn7JvB2x3_9zPcHv5q2YCSzG7218boOedvY3ra3qSojZi14KLIs/s320/kulinarne.jpg)
Każda receptur opatrzona jest fotografią
wykonaną przez Kingę Paruzel, która osobiście przyrządzała wszyskie potrawy.
Jak mi powiedziała, wcale nie było to łatwe, ponieważ przygotowania do książki
trwały w zimie, kiedy trudno o sezonowe produkty. Czasem musiała posiłkować się
znajomymi, którzy przywozili produkty z cieplejszych zakątków naszego globu.
Ale książka nie składa się tylko z przepisów, znajdziemy tam również opisy
największych atrakcji pięciu regionów Chorwacji: Istrii i Kvarneru, Dalmacji,
Chorwacji Centralnej, Zagorja i Slawonii. Teksty zostały opracowane przez
świetnych podróżników: Annę Olej-Kobus oraz Magdę i Sergiusza Pinkwart.
![]() |
filetowanie dorady pod okiem Mistrza |
Gościem specjalnym spotkania, które
odbyło się w odpowiednim na tego typu warsztaty miejscu – Joseph Culinary Studio – był Mišel Tokić, szef kuchni Podravka,
który na co dzień gotuje w Splicie.
Pod okiem mistrza dalmatyńskiej kuchni
uczestnicy spotkania przygotowywali roladki z dorady ze szpinakiem i krewetkami
podawane z palentą z oliwą truflową i kremem balsamicznym.
![]() | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
efekt finalny |
Ewa Tenderenda-Ożóg
Zdjęcia: BLACK & WHITE PR
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz