poniedziałek, 11 stycznia 2016

Pieczarkowy pęczak

Kasza jęczmienna pęczak posiada wysoką zawartość błonnika, magnezu, fosforu, miedzi i manganu, a także niacyny, cynku i żelaza, pierwiastków niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i dla urody. 

Pieczarkowy pęczak świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie, albo też jako dodatek do mięsa.





szklanka kaszy pęczak
6 średniej wielkości pieczarek
2 szalotki
ząbek czosnku
filiżanka oliwy (świetnie sprawdzi się oliwa truflowa)
ok. 3 szklanek wody
natka pietruszki

Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Poddusić na oliwie. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Kaszę wsypać na sito i wypłukać pod bieżącą wodą. Do cebuli wsypać kaszę pęczak, podlać ciepłą wodą. Gotować na małym ogniu. Kiedy kasza wchłonie płyn,  dodać kolejną porcję wody. Chwilę gotować, dodać podsmażone pieczarki i łyżkę oliwy. Gdy kasza będzie już miękka, doprawić solą i pieprzem. Można podawać z posiekaną natką pietruszki.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz