Kasza jęczmienna pęczak posiada wysoką zawartość błonnika, magnezu, fosforu, miedzi i manganu, a także niacyny, cynku i żelaza, pierwiastków niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i dla urody.
Pieczarkowy pęczak świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie, albo też jako dodatek do mięsa.
szklanka kaszy pęczak
6 średniej wielkości pieczarek
2 szalotki
ząbek czosnku
filiżanka oliwy (świetnie sprawdzi się oliwa truflowa)
ok. 3 szklanek wody
natka pietruszki
Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Poddusić na oliwie. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Kaszę wsypać na sito i wypłukać pod bieżącą wodą. Do cebuli wsypać kaszę pęczak, podlać ciepłą wodą. Gotować na małym ogniu. Kiedy kasza wchłonie płyn, dodać kolejną porcję wody. Chwilę gotować, dodać podsmażone pieczarki i łyżkę oliwy. Gdy kasza będzie już miękka, doprawić solą i pieprzem. Można podawać z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz