Kto
wymyślił Nutellę? Oczywiście Włosi, a dokładnie Michele Ferrero, przed
pięćdziesięcioma laty.
Dziś krem orzechowo-czekoladowy podbija cały świat, jak informuje firma Ferrero
International, dostępny
jest w 100 państwach.
Mój
domowy krem orzechowo-czekoladowy z dodatkiem pomarańczowej oliwy jest
aromatyczny i szybko znika. Świetnie wpływa na samopoczucie i
koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie.Dostarcza wielu witamin i minerałów.
W
efektownym słoiku świetnie nadaje się na prezent.
Do wykonania kremu
potrzeba zaledwie pięciu składników.
200
g orzechów laskowych
100
ml mleka
60
g kakao
60
g cukru trzcinowego lub miodu
60
ml oliwy pomarańczowej
Orzechy
podpiec w piekarniku 15 minut w temp. 200 st.C., aby pozbyć się gorzkich łusek.
Niestety, oczyszczanie orzechów to dość pracochłonna
czynność. Wystudzone orzechy zmiksować w blenderze na drobną miazgę, dodać
stopniowo mleko, cukier, kakao i oliwę. Wszystko razem wymieszać. Odstawić do
lodówki na co najmniej godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz