niedziela, 4 stycznia 2015

Orientalne sakiewki z włoską nutą

Chińskie pierożki ze śródziemnomorskim akcentem.

Po pierwsze – oliwa. Dzięki niej ciasto pierogowe jest mięciutkie, elastyczne, idealne. 
Po drugie - ocet ryżowy zastąpiony został szlachetnym octem balsamicznym, który obok kwasowości, nadaje też sosowi słodyczy i aromatu.  

Mięsny farsz jest soczysty, delikatny. Podawane w towarzystwie wyrazistego sosu pierożki smakują wybornie. 




ciasto

0,5 kg mąki pszennej
3 łyżki oliwy
sól
woda


 












farsz
500 g mięsa mielonego drobiowego/wieprzowego
2 dymki
pół papryki czerwonej lub papryczki ostrej
łyżka tartego imbiru
2 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu balsamicznego
pieprz
2 łyżki siekanej świeżej kolendry

sos 

pół filiżanki octu balsamicznego
pół filiżanki sosu sojowego
posiekana śwież
a kolendra 
świeży imbir


Posiekać bardzo drobno cebulę i paprykę. Wymieszać z mięsem, dodać pozostałe składniki. Całość wyrobić i odstawić do lodówki na min. 30 minut.

Mąką wymieszać z solą. Dodawać stopniowo gorącej wody. Na końcu dodać oliwę. Wyrabiać do czasu, aż ciasto stanie się elastyczne. Ostawić na przynajmniej pół godziny, by odpoczęło.

Rozwałkować ciasto bardzo cienko. Wyciąć (np. szklanką) formy. Na kółka nakładać farsz, zlepiać w formę sakiewek.

Pierożki gotować na parze ok. 10 minut. Podawać z sosem przelanym do miseczek.


Można je podawać jako przystawkę lub jako samodzielne danie. Świetnie smakują jako dodatek do azjatyckiego rosołu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz