Z pewnością nie wyglądają podobnie, ale oliwa i mleko są zaskakująco podobne.
Rewelacyjne wieści płyną z Półwyspu Apenińskiego!
Włoscy naukowcy zalecają podawanie małym dzieciom, które zostały odstawione od piersi mamy, oliwy z uwagi na duże korzyści dla zdrowia.
Dr Saverio Pandolfi z Włoskiego Instytutu Genetyki Roślinnej, oświadczył, że oliwa jest najbardziej podobna jest do naturalnego pokarmu niemowląt i zaleca podawanie do każdego posiłku przygotowanego dla dziecka łyżeczki oliwy.
Oliwa zawiera kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 w podobnej części co mleko z piersi matki i taki sam procent kwasu linolowego, które odgrywają istotną rolę w rozwoju mózgu i procesie wzrostu. Oliwa łatwo się trawi i poprawia działanie soku żołądkowego, zapobiega kolkom i zaparciom u maluchów.
Oliwa pomaga w przyswajaniu witaminy D, która ma ogromne znaczenie dla organizmu młodego człowieka – warunkuje zdrowy rozwój kości, ich mineralizację oraz reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową.
Wg ostatnich ustaleń wzrasta poziom cholesterolu u dzieci (jedno na troje badanych dzieci w wieku od 9 do 11 lat ma podwyższony poziom cholesterolu - alarmują amerykańscy naukowcy). Tymczasem oliwa obniża poziom cholesterolu całkowitego we krwi, cholesterolu LDL i trójglicerydów, włoscy lekarze zalecają więc zastąpienie tłuszczów zwierzęcych z oliwą, aby pomóc w walce z rosnącą otyłością u dzieci.
Odnotowano również podobno mniejsze ryzyko astmy u matek, które spożywały oliwę przez cały okres ciąży. Ich dzieci miały bardziej rozwinięty układ odpornościowy i były obarczone mniejszym ryzykiem alergii.
Oliwa okazuje się też skuteczna w leczeniu ciemieniuchy. Może działać jako naturalny środek nawilżający.
(et)
źródło: http://www.oliveoiltimes.com/olive-oil-health-news/olive-oil-for-baby/45502
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz