niedziela, 16 marca 2014

Szynka po florencku

Pieczone mięso, pokrojone w plastry, można podawać z puree ziemniaczanym z oliwą truflową i z sałatą.  I oczywiście kieliszkiem wina - najlepiej pasuje oczywiście chianti. Takie danie może stanowić element wspaniałej uczty.

 








2 kg szynki wieprzowej
5 cebul
główka czosnku
5 gałązek rozmarynu
4 łyżki oliwy
1 łyżka suszonej szałwii
kieliszek czerwonego wina
2 łyżki soli
pieprz

Przygotować pastę ziołową: wymieszać posiekany czosnek z oliwą, solą, pieprzem, szałwią i posiekanym rozmarynem (4 gałązki). Wysmarować mieszanką mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę, na wierzchu ułożyć gałązkę rozmarynu, podlać winem. 


Piec godzinę w temperaturze 200 st. C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz