środa, 19 marca 2014

Keks kardamonem pachnący

Aromatyczny smakołyk, niezbyt słodki,  z udziałem oliwy kardamonowej.  

Jak widać masło, margarynę, smalec można wyeliminować z kuchni skutecznie!







200 ml oliwy kardamonowej 
(polecam  Kardamon Marina Colonna, ponieważ do przygotowania tej oliwy producentka  użyła ziaren kardamonu, które były tłoczone razem z oliwkami)

100 g stewii lub inny słodzik naturalnego pochodzenia ew. cukier

4 jaja

200 g mąki

100 g suszonych fig

100 g orzechów włoskich

100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

50 g gorzkiej czekolady


łyżeczka proszku do pieczenia



Figi i orzechy włoskie pokroić. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Żółtka utrzeć ze stewią/cukrem, dodać oliwę kardamonową. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć z żółtkami, a następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać figi, orzechy, czekoladę i skórkę pomarańczową. Wszystko razem wymieszać.

Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i piec 50 minut w temp. 180 st. C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz