Aromatyczny smakołyk, niezbyt słodki, z udziałem oliwy kardamonowej.
Jak widać masło, margarynę, smalec można wyeliminować z kuchni skutecznie!
200 ml oliwy kardamonowej
(polecam Kardamon Marina Colonna, ponieważ do przygotowania tej oliwy producentka użyła ziaren kardamonu, które były tłoczone razem z oliwkami)
100 g stewii lub inny słodzik naturalnego pochodzenia ew. cukier
4 jaja
200 g mąki
100 g suszonych fig
100 g orzechów włoskich
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g gorzkiej czekolady
łyżeczka proszku do pieczenia
Figi i orzechy włoskie pokroić. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Żółtka utrzeć ze stewią/cukrem, dodać oliwę kardamonową. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć z żółtkami, a następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać figi, orzechy, czekoladę i skórkę pomarańczową. Wszystko razem wymieszać.
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i piec 50 minut w temp. 180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz