Placek przypominający ciasto na pizzę, do przygotowania którego potrzeba wysokiej jakości oliwy. Czy foccacia jest z szynką, z serem, pomidorami, czy tylko polana oliwą – każda smakuje wybornie. We Włoszech najlepsze jada się w barach szybkiej obsługi
ciasto:
500 g mąki
10 g suchych drożdży
¼ szkanki oliwy extra virgin
300 ml letniej wody
szczypta soli
farsz:
5-6 plasterków szynki prosciutto
duża garść rukoli
100 g startego parmezanu
10 pomidorków koktajlowych
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać drożdże, oliwę, sól oraz
wodę (stopniowo). Wyrabiać ciasto ręką
do momentu, aż się stanie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, przykryć ściereczką
i odstawić na półtorej godziny, aby podwoiło swoją objętość.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem pergaminowym. Piekarnik
rozgrzać do 230 st. C. Ciasto rozłożyć
na posmarowanym oliwą pergaminie i rozciągnąć je dłońmi w podłużny dysk,
grubości ok. 1 cm. Wykonać palcami zagłębienia na powierzchni ciasta. Posmarować
wierzch odrobiną oliwy, posypać solą gruboziarnistą. Piec 20-25 minut na złoty
kolor. Po upeczeniu ułożyć na cieście szynkę, rukolę, pomidory i parmezan.
Pokroić na kawałki i serwować na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz