wtorek, 22 listopada 2016

Sałatka z kaszą gryczaną, grillowaną papryką i ogórkiem



Prosta, lekka i zdrowa sałatka – tabbouleh w wersji bezglutenowej

1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
papryka
ew. papryczka chilli
2 ogórki gruntowe
mała szalotka drobno posiekana
pęczek natki pietruszki
sok z połowy cytryny
6-8 łyżek oliwy extra virgin
1 ząbek czosnku
sól, świeżo mielony pieprz

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę (i paprykę chilli, jeśli decydujemy się na ostrzejszą wersję) pokroić w kostkę i grillować na patelni na małej ilości oliwy. Ogórki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do wystudzonej kaszy, wymieszać z cebulą, posiekaną natką pietruszki.

Połączyć oliwę z sokiem z cytryny, dodać roztarty czosnek i sól. Wymieszać z kaszą i pozostałymi składnikami. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz