wtorek, 1 listopada 2016

Pyszne ciasto Colonna

Błyskawiczne ciasto, bardzo aromatyczne, lekkie i wilgotne, a efekty te uzyskuje się dzięki oliwie! 

Często jesteśmy pytani, do czego można wykorzystać oliwy z dodatkiem pomarańczy lub cytryn. Otóż doskonale nadają się one do ciast. Oliwy Colonna powstają dzięki zastosowaniu antycznej metody aromatyzowania poprzez tzw. infusione, czyli połączenia oliwy z dodatkiem poprzez równoczesne tłoczenie rozkawałkowanych świeżych pomarańczy lub cytryn oraz oliwek. Ciasto, do przygotowania którego użyje się takiej oliwy, jest bardzo aromatyczne, już podczas pieczenia wydobywa się smakowity zapach cytrusów.

Przepis na to ciasto z truskawkami jest sprawdzony od lat. Po raz pierwszy jednak zastosowałam właśnie oliwę smakową pomarańczową, a efekt jest oszałamiający. A właściwie był, bo ciasto, tak jak błyskawicznie powstało, tak równie błyskawicznie znikło.

Składniki:

4 jaja

1,5 szklanki mąki

szklanka cukru/xylitolu lub stevii

0,5 szklanki oliwy  Colonna Pomarańcza, Bergamotka lub Cytryna

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

truskawki świeże lub mrożone

ew. cukier puder do posypania



Jaja utrzeć z cukrem, dodać oliwę i wszystko razem miksować. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i dalej mieszać do uzyskania gładkiej masy.

Tortownicę lub blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć pergaminem (preferuję ten drugi sposób). Wylać ciasto, ułożyć truskawki (można obtoczyć je w mące aby nie opadły). Piec godzinę w piekarniku w temperaturze 170 st. C.

Po lekkim wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz