poniedziałek, 2 listopada 2015

Kluseczki dyniowe imbirem pachnące

Smak i kolor jesieni. Rewelacyjny pomysł na wykorzystanie dyni. Uwaga! Te kluski wciągają.

 










500 g dyni
300 g mąki pszennej
1 jajo
50 g startego twardego sera, np. parmezan, ser dziugas
2 łyżki oliwy imbirowej
sól, pieprz ziołowy

Dynię obrać, pokroić, ugotować do miękkości. Gdy wystygnie zmiksować razem z oliwą imbirową. Dodać jajo, ser, przyprawić solą i pieprzem. Połączyć składniki w jedną gładką masę. Gdyby ciasto było zbyt kleiste, należy dodać mąkę. Na stolnicy wysypać mąkę. Z ciasta formować wałeczki i kroić na ok. centymetrowe kawałki.

Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Gdy będzie wrzała wrzucać kluseczki. Gotować do wypłynięcia.

Podawać jeszcze ciepłe, np. z gulaszem, sosem grzybowym, ale równie dobrze smakują na chrupiąco – przysmażane na oliwie lub maśle. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz