![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpEPiLCtlmNX9nX2emcFNVfi1Q9Wrk4EO4f9GQ-Dnz61wrstdVkmxv_tyixqeMIHNa7EZVlkxQLH7uzu0Ng0lBkd_cpexm7ycN2EKRyCimrz1_40gTzUV-qjLsM96UuYanq_V3b8CzvBJB/s320/kluski2.jpg)
500 g dyni
300 g mąki pszennej
1 jajo
50 g startego twardego sera, np. parmezan, ser dziugas
2 łyżki oliwy imbirowej
sól, pieprz ziołowy
Dynię obrać, pokroić, ugotować do miękkości. Gdy wystygnie zmiksować razem z oliwą imbirową. Dodać jajo, ser, przyprawić solą i pieprzem. Połączyć składniki w jedną gładką masę. Gdyby ciasto było zbyt kleiste, należy dodać mąkę. Na stolnicy wysypać mąkę. Z ciasta formować wałeczki i kroić na ok. centymetrowe kawałki.
Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Gdy będzie wrzała wrzucać kluseczki. Gotować do wypłynięcia.
Podawać jeszcze ciepłe, np. z gulaszem, sosem grzybowym, ale równie dobrze smakują na chrupiąco – przysmażane na oliwie lub maśle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz