Borowiki w tym daniu nabierają cudownego
słodko-kwaśnego smaku.
Porcja na 4 osoby
350 g makaronu (o dowolnym
kształcie)
200 g borowików (świeżych lub
mrożonych)
50 g octu balsamicznego np. Conte di Bellomonte
50 g parmezanu
garść rukoli
5 łyżek oliwy
szalotka
3 łyżki siekanej natki pietruszki
sól i pieprz
Posiekaną szalotkę zeszklić na
oliwie, dodać pokrojone w plasterki borowiki. Doprawić solą i pieprzem. Dusić
ok. 5 minut. W tym samym czasie wstawić wodę na makaron, który trzeba ugotować
al dente.
Do grzybów dodać ocet balsamiczny i
razem dusić. Zetrzeć na tarce parmezan. Rukolę lekko posiekać, ułożyć na
talerzu, skropić oliwą.
Ugotowany makaron dodać do grzybów, wymieszać, posypać
parmezanem i natką i wyłożyć na talerze z rukolą. Posypać świeżo zmielonym
pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz