Błyskawiczne ciasto, bardzo aromatyczne, lekkie i wilgotne, a efekty
te uzyskuje się dzięki oliwie!
Często jesteśmy pytani, do czego można
wykorzystać oliwy z dodatkiem pomarańczy lub cytryn. Otóż doskonale
nadają się one do ciast. Oliwy Colonna
powstają dzięki zastosowaniu antycznej metody aromatyzowania poprzez tzw.
infusione, czyli połączenia oliwy z dodatkiem poprzez równoczesne tłoczenie
rozkawałkowanych świeżych pomarańczy lub cytryn oraz oliwek. Ciasto, do przygotowania którego
użyje się takiej oliwy, jest bardzo aromatyczne, już podczas pieczenia wydobywa się
smakowity zapach cytrusów.
Przepis na to
ciasto z truskawkami jest sprawdzony od lat. Po raz pierwszy jednak zastosowałam
właśnie oliwę smakową pomarańczową, a efekt
jest oszałamiający. A właściwie był, bo ciasto, tak jak błyskawicznie powstało,
tak równie błyskawicznie znikło.
Składniki:
4
jaja
1,5 szklanki
mąki
szklanka
cukru/xylitolu lub stevii
0,5 szklanki
oliwy Colonna Pomarańcza, Bergamotka lub Cytryna
1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
truskawki świeże lub mrożone
ew. cukier puder
do posypania
Jaja utrzeć z cukrem, dodać oliwę i wszystko razem miksować.
Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i dalej mieszać do uzyskania
gładkiej masy.
Tortownicę lub
blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć pergaminem
(preferuję ten drugi sposób). Wylać ciasto, ułożyć truskawki (można obtoczyć je
w mące aby nie opadły). Piec godzinę w piekarniku w temperaturze 170 st.
C.
Po lekkim
wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz