Sezon na dynię w pełni, czemuż więc nie wpuścić do kuchni
trochę słońca i nie przyrządzić z niej znakomitych potraw – zup, placków, dżemów, ciast
lub ciasteczek? Dynia to źródło zdrowia i młodości, podobno im bardziej
intensywny jej kolor, tym więcej posiada witamin. Warto, aby ten
pomarańczowy i krągły symbol jesieni zagościł czasem na naszych stołach.
średniej wielkości dynia
100 ml oliwy imbirowej
3 pory
100 ml oliwy imbirowej
3 pory
1 łyżka tymianku
2 łyżki mielonej wędzonej papryki łagodnej lub ostrej
szklanka bulionu
szklanka bulionu
sól, pieprz
pieczywo na grzanki
oliwa
Obrać dynię, usunąć pestki, pokroić miąższ w kostkę. Pokroić pory. W dużym rondlu
rozgrzać oliwę imbirową, wrzucić dynię, pory, tymianek, mieloną paprykę i dusić
aż kawałki dyni zmiękną. Wlać do rondla bulion i gotować ok. 10 minut na małym
ogniu. Gdy zupa nieco ostygnie, zmiksować wszystko i dalej gotować. Doprawić solą
i pieprzem.
Pieczywo pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić grzanki. Gdy będą chrupiące dodać do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz