poniedziałek, 31 października 2016

Krem z dyni z oliwą imbirową




Sezon na dynię w pełni, czemuż więc nie wpuścić do kuchni trochę słońca i nie przyrządzić z niej znakomitych potraw – zup, placków, dżemów, ciast lub ciasteczek? Dynia to źródło zdrowia i młodości, podobno im bardziej intensywny jej kolor, tym więcej posiada witamin. Warto, aby ten pomarańczowy i krągły symbol jesieni zagościł czasem na naszych stołach.

 




średniej wielkości dynia
100 ml oliwy imbirowej
3 pory
1 łyżka tymianku
2 łyżki mielonej wędzonej papryki łagodnej lub ostrej
szklanka bulion
sól, pieprz
pieczywo na grzanki
oliwa 
Obrać dynię, usunąć pestki, pokroić miąższ w kostkę. Pokroić pory. W dużym rondlu rozgrzać oliwę imbirową, wrzucić dynię, pory, tymianek, mieloną paprykę i dusić aż kawałki dyni zmiękną. Wlać do rondla bulion i gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Gdy zupa nieco ostygnie, zmiksować wszystko i dalej gotować. Doprawić solą i pieprzem. 




Pieczywo pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić grzanki. Gdy będą chrupiące dodać do zupy. 


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz