Prosta,
lekka i zdrowa sałatka – tabbouleh w wersji bezglutenowej
1
szklanka kaszy gryczanej niepalonej
papryka
ew.
papryczka chilli
2
ogórki gruntowe
mała
szalotka drobno posiekana
pęczek
natki pietruszki
sok z połowy
cytryny
6-8 łyżek
oliwy extra virgin
1 ząbek
czosnku
sól, świeżo
mielony pieprz
Kaszę ugotować
zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę (i paprykę chilli, jeśli decydujemy
się na ostrzejszą wersję) pokroić w kostkę i grillować na patelni na małej
ilości oliwy. Ogórki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do wystudzonej
kaszy, wymieszać z cebulą, posiekaną natką pietruszki.
Połączyć
oliwę z sokiem z cytryny, dodać roztarty czosnek i sól. Wymieszać z kaszą i
pozostałymi składnikami. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz