piątek, 4 listopada 2016

Tortillas de patatas




Tortilla hiszpańska to inaczej omlet z ziemniakami. Nie należy jej mylić z tortillą meksykańską, czyli plackiem kukurydzianym. Tę przekąskę można podać na gorąco z patelni lub poczekać, aż lekko przestygnie i dopiero wtedy podawać. Tradycyjne składniki to ziemniaki, cebula i jaja oraz odrobina oliwy. Proponujemy naturalną oliwę zastąpić aromatyczną oliwą truflową.




 

  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3-4 jajka
  • 3 łyżki oliwy/oliwy truflowej
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na plastry.  Cebulę pokroić w pióra. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i lekko podsmażyć, następnie ułożyć plastry ziemniaków i smażyć ok. 12-15 minut, aż będą miękkie, ale nie zrumienione.

W misce roztrzepać jajka, przyprawić solą i pieprzem. Wylać na ziemniaki . Smażyć jeszcze 5-7 minut. Następnie patelnię przykryć talerzem i odwrócić. Pokroić na trójkąty. 



1 komentarz: