Tortilla
hiszpańska to inaczej omlet z ziemniakami. Nie należy jej mylić z tortillą
meksykańską, czyli plackiem kukurydzianym. Tę przekąskę można podać na gorąco z
patelni lub poczekać, aż lekko przestygnie i dopiero wtedy podawać. Tradycyjne
składniki to ziemniaki, cebula i jaja oraz odrobina oliwy. Proponujemy
naturalną oliwę zastąpić aromatyczną oliwą truflową.
- 5-6 średniej wielkości ziemniaków
- 1 cebula
- 3-4 jajka
- 3 łyżki oliwy/oliwy truflowej
- sól, pieprz
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na plastry. Cebulę pokroić w pióra. Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać cebulę i lekko podsmażyć, następnie ułożyć plastry ziemniaków i
smażyć ok. 12-15 minut, aż będą miękkie, ale nie zrumienione.
W misce roztrzepać jajka, przyprawić solą i pieprzem. Wylać
na ziemniaki . Smażyć jeszcze 5-7 minut. Następnie patelnię przykryć talerzem i
odwrócić. Pokroić na trójkąty.
Jedno z dań na obiad, które uwielbiam
OdpowiedzUsuń