środa, 7 grudnia 2016

Risotto z krewetkami i groszkiem

Słoneczne danie, które nie tylko jest smakowite, ale też ma inny walor - jest idealne w koloroterapii. Zimową porą jak znalazł. Podawać z białym winem.

Czas przygotowania: ok. 40 minut

25 g krewetek tygrysich mrożonych (31/40)
150ml białego wina
800 ml bulionu
500g ryżu arborio
szalotka

3 łyżki oliwy
2-3 ząbki czosnku
150g mrożonego groszku
ew. 3 łyżki tartego parmezanu
sól

Krewetki rozmrozić. Groszek lekko zagotować.
Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać ryż, prażyć go, często mieszając, aż stanie się szklisty. Podlać winem Dusić pod przykryciem. Następnie podlewać bulionem, od czasu do czasu mieszając. Dusić do miękkości. Pod koniec dodać krewetki i groszek. Doprawić solą. Posypać przed podaniem serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz