niedziela, 16 czerwca 2013

Eskalopki z cytryną

Scaloppine al limone to klasyczne danie główne, szybkie w przygotowaniu, wyśmienite na lato. Sos, który towarzyszy kotlecikom jest bardzo lekki, aromatyczny i smaczny.

5 cienkich sznycli najlepiej cielęcych, ale mogą też być indycze
3 łyżki mąki
6 łyżek oliwy cytrynowej
kieliszek wermutu lub białego wina
sok z połówki cytryny
sól, pieprz
garść natki pietruszki

Sznycle lekko rozbić. Posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na oliwie cytrynowej krótko do zrumienienia. Mięso przełożyć do innego naczynia, a na patelnię wlać wermut i sok z cytryny. Wymieszać i podgrzewać na małym ogniu. Dodać usmażone mięso do sosu i podgrzewać, co jakiś potrząsając patelnią.

Ułożyć mięso na talerzu, polać sosem, posypać natką pietruszki i udekorować plasterkiem cytryny.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza