piątek, 19 lipca 2013

Pierogi z kurkami

Polskie składniki doprawione odrobiną śródziemnomorskiego słońca.

Kurki nazywane są złotem lasu, oliwa natomiast płynnym złotem.  Te pierożki są na wagę złota!

 



Na ciasto:

500 g mąki pszennej
3 łyżki oliwy
letnia woda
sól do smaku

 

 
 
 
 
Na farsz:

400 g kurek
150/200 g sera twarogowego
duża cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz

oliwa

 

 
Grzyby sparzyć, pokroić drobno, posiekać cebulkę. Podsmażyć na oliwie cebulę i kurki. Dodać czosnek, sól i pieprz. Po wystudzeniu połączyć z serem.

 
Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, które następnie napełnić się farszem i zlepić. Gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia.

Najlepiej smakują polane oczywiście oliwą! Polecam peperoncino.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz