Wilgotne, aromatyczne ciasto. I nikt się nie domyśli, że do jego przygotowania użyliście dyni...
Składniki:
miąższ dyni, ok. 500 g.
1,5 szklanki mąki kokosowej
1 szklanki cukru
3 jajka
150 ml oliwy cynamonowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g suszonej żurawiny
3 łyżki prażonego siemienia lnianego lub sezamu
Kawałki dyni ułożyć na blasze i zapiec ok. 1 godz. w piekarniku w 170 st. C. Po wystudzeniu miąższ zmiksować.
Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i oliwę. Wymieszać z białkami i żurawiną.
Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec ok. 50 minut w temp. 180 st. C. Po upieczeniu posypać prażonym siemieniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz