środa, 18 stycznia 2017

Racuchy z ananasem z cynamonową nutą




Przyjemny, słodkawy, korzenny zapach jest subtelny, a jednocześnie intensywny rozgrzewający. W połączeniu ze słodko-kwaskowym ananasem tworzy zgrany duet. Placuszki są lekkie, puszyste, nie zawierają glutenu, a do tego zdrowe. Siemię lniane stosuje się głównie jako produkt działający osłaniająco i regenerująco na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Zawiera w swoim składzie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, obniża cholesterol, ma też działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Oliwa cynamonowa nie zawiera sztucznych aromatów, powstała z połączenia naturalnej oliwy i olejków pozyskiwanych z cynamonowca cejlońskiego.

Zamiast ananasa można dodać do placków jabłko.

szklanka mąki z siemienia lnianego
2 jaja
200 g jogurtu naturalnego
5 łyżek oliwy cynamonowej Colonna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek xylitolu lub stewii
świeży ananas
3 łyżki oliwy


Ananasa obrać, wykroić środek, pokroić w plasterki o grubości 0,5 cm, każdy z nich podzielić na cztery części.

W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać jaja, jogurt, oliwę i xylitol. Wszystko razem wymieszać za pomocą miksera. Ciasto powinno być gęste i kleiste. Dodać pokrojone owoce.  Na rozgrzaną patelnię skropioną odrobiną oliwy nakładać kawałki owoców obtoczone w cieście. Smażyć do zrumienienia.

Podawać na ciepło, pysznie smakują z syropem klonowym. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz