poniedziałek, 20 czerwca 2016

Sałatka z bobu

Wiosenny bób cieszy się we Włoszech wielkim uznaniem. W szczycie sezonu, czyli na przełomie wiosny i lata Włosi jedzą młody bób świeżo wyłuskany, bez gotowania. Albo z młodym serem pecorino, jako lekki i odświeżający dodatek. Wiedzą co robią, bo to bardzo smaczne i wartościowe pod względem odżywczym warzywo. A w połączeniu z pancettą i serem dojrzewającym - jak w tym przepisie - śmiało może być podawany jako danie główne.


0,5 kg świeżego bobu
1 szalotka
100 g wędzonki, pancetty lub boczku
40 g twardego sera dojrzewającego, np. Parmigiano Reggiano, Dziugas, Czarna Perła
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól

Bób opłukać, zalać wodą, lekko posolić, a gdy woda zacznie wrzeć, dodać szczyptę cukru. Gotować ok. 15 minut, a następnie odcedzić, przełożyć do miski z zimną wodą. Ważne, żeby nie był zbyt miękki. Cierpliwie wyłuskać bób.

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekaną cebulkę, następnie dodać pokrojoną w kostkę wędzonkę (lub boczek). Gdy mięso się przyrumieni, dodać bób, a następnie posiekany czosnek. Smażyć ok. 5 minut. Posypać startym na grubej tarce serem, posolić. Można też polać oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz