Morze jest daleko, Sycylia, skąd pochodzi przepis albo też Portugalia, gdzie podobno istnieje 365 receptur na przyrządzenie bacalhau jeszcze dalej - ale jakże przyjemnie w letnie popołudnie zjeść dobrą, orzeźwiającą, słonowodną rybę.
Pssst - w Biedronce trwa właśnie akcja "Smaki świata - Portugalia i Hiszpania", a w ofercie jest mrożony portugalski dorsz bacalhau
90 dag solonego mrożonego dorsza
70 dag młodych ziemniaków
główka czosnku
3 łyżki oregano
25 ml oliwy
2 łyżki bułki tartej
pieprz
Rybę rozmrozić. Ziemniaki obrać i ugotować al dente. Dorsza
lekko podsmażyć, aż skórka się zrumieni. Naczynie żaroodporne wysmarować połową
oliwy, na dnie ułożyć kawałki dorsza, przykryć warstwą ziemniaków. Czosnek
pokroić na plasterki i posypać rybę. Oprószyć oregano, sporą ilością pieprzu.
Wierzch posypać bułką tartą i całość polać pozostałą oliwą.
Piec ok. 20 minut w temp. 180 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz