wtorek, 9 lutego 2016

Zróbmy sobie pizzę



Placek, który pochodzi z Neapolu, zrobił furorę na całym świecie. Można na niego położyć niemal wszystko, co akurat jest pod ręką. Ale wbrew pozorom im mniej, tym lepiej.  Domowa pizza ma tę przewagę nad restauracyjną, że jest unikatowa, jedyna w swoim rodzaju. Całości dopełni skropienie gotowej pizzy dobrą oliwą. 







Ciasto:
30 dag mąki
2 łyżki oliwy extravergine
2 dag drożdży
200 ml wody mineralnej (niegazowanej)
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli

Farsz (przykładowo):
20 dag twardego sera (np. parmezanu) w kawałku
1 duża cebula lub dwie mniejsze
pomidory w puszce
szynka
czarne i zielone oliwki (duża garść)
peperoncino
oregano
sól, pieprz

 Połowę wody lekko podgrzać, dodać cukier i drożdże i mieszać do rozpuszczenia. Wlać drożdże do mąki. Dodać oliwę, sól i wyrabiać ciasto ręką, w miarę potrzeby dolewając wody. Zagniatać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 min.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie. Jeśli w puszce są całe pomidory, to należy je pokroić w kostkę. W kostkę pokroić również paprykę. Ser zetrzeć na grube wiórki. Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 220 st. C. 

Na blasze od piekarnika rozłożyć papier pergaminowy, na nim kulę z ciastem, którą należy rozpłaszczyć i ugniatać pięścią aż ciasto rozejdzie się po całej blasze. Potem pozostaje już tylko wylepić rant.
Na spód kładziemy pomidory, które przyprawiamy solą, pieprzem i oregano, następnie dodajemy cebulę, szynkę i resztę składników. Całość posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz