sobota, 13 lutego 2016

Ciasto marchewkowe


To proste ciasto doskonale nadaje się na zakończenie każdego posiłku, na późne śniadanie, na przekąskę do szkoły. Nie wymaga specjalnych zabiegów, ani zbyt wiele czasu. A z oliwą pomarańczową pachnie przepysznie. 

Najczęściej ozdabia się je grubą warstwą kremu z serka śmietankowego, ale kto liczy kalorie, raczej powinien go unikać. 
 










2 jaja
4 średnie marchewki
szklanka brązowego cukru (lub xylitolu)
1,5 szklanki mąki
pół filiżanki posiekanych orzechów włoskich
łyżeczka mielonego cynamonu
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać stopniowo oliwę. Połączyć z marchwią.

W osobnej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, sól oraz orzechy, dodać do masy marchewkowej i wszystko razem delikatnie wymieszać.

Ciasto przelać do okrągłej blaszki o średnicy 23 mm. Piec 1 godz. w 160 st. C.

Krem z serka śmietankowego

500 g serka śmietankowego typu Philadelphia
6 łyżek masła (w temperaturze pokojowej)
1,5 szklanki cukru pudru

Serek utrzeć z masłem na gładką masę. Dodawać powoli cukier i ubijać, aż składniki się połączą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz