wtorek, 25 października 2016

Schab duszony z nutą cynamonu




Duszony, aromatyczny schab z nutą cynamonu, rozmarynu i szałwii z duszonymi jabłkami jest idealny na jesienny obiad.


W przepisie wykorzystano bardzo oryginalną przyprawę – oliwę cynamonową - oliwę extra vergine z dodatkiem olejku pozyskiwanego z cynamonowca cejlońskiego. W podwyższonej temperaturze uwalnia wspaniały aromat.


Cynamon używany jest do przyspieszenia trawienia, zalecany przy przeziębieniach, bólach gardła, w połączeniu z oliwą to samo zdrowie!







500 g schabu

2 soczyste, twarde jabłka 

1 gałązka rozmarynu 

1 łyżeczka suszonej lub dwa listki świeżej szałwii 

0,5 szklanki bulionu z warzyw

sól, pieprz 

6 łyżek oliwy Colonna Cynamon 



Umyte mięso obsmażyć w rondelku na złoty kolor na oliwie. Dodać rozmaryn i szałwię, podlać bulionem. Gotować ok. 40 min. W międzyczasie obrać jabłka i pokroić w kostkę ok. 3 cm. Dodać do mięsa i dusić kolejne 30 min. Przyprawić solą i pieprzem. Mięso podawać pokrojone w plastry, z  duszonymi jabłkami. 






































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz