środa, 23 marca 2016

Szparagi zapiekane z szynką

W kalendarzu maj a to oznacza, że trwa właśnie sezon na szparagi. Warto więc go wykorzystać, bo już za kilka tygodni po świeżych szparagach zostanie jedynie wspomnienie. Gotowane, zapiekane, grillowane… Propozycji dań wiosennych z tym sezonowym przysmakiem jest wbrew pozorom bardzo dużo. Szparagi to podobno jedno z najdłużej uprawianych na świecie warzyw. Są delikatne, bardzo smaczne i bogate we wszelkie składniki odżywcze (sód, potas, magnez, wapń czy żelazo).





Pęczek zielonych lub białych szparagów

4 łyżki oliwy

5 dag szynki parmeńskiej

0,5 szklanki startego parmezanu

pieprz



Jeśli mamy białe szparagi, to należy je obrać, jeśli zielone, wystarczy umyć i odciąć końcówki. Zawijać szparagi w ruloniki z szynki parmeńskiej. W naczyniu żaroodpornym lub blasze, wcześniej natłuszczonych oliwą, ułożyć ruloniki, polać oliwą, posypać świeżo zmielonym pieprzem i posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na 20 minut. Nie przykrywać. Wyjąć, gdy szparagi będą miękkie a szynka rumiana i chrupiąca.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam tak podane szparagi. Już nie mogę się doczekać maja.

    OdpowiedzUsuń